Zupa dyniowa
Z dyni można wyczarować smaczną i pożywną zupę krem. Skomponowana według 5 przemian jest jeszcze zdrowsza.
Przygotuj wywar warzywny. Zagotuj wodę w garnku i dodaj: szczyptę kurkumy, 2 łyżeczki masła, 2-3 pietruszki, 1 duży seler, 1 cebula, 2-3 ząbki czosnku, trochę imbiru i kolendry mielonej, sól do smaku, natkę pietruszki, szczyptę suszonej bazylii, 1 łyżeczkę tymianku, odrobinę majeranku, trochę koperku zielonego i pieprz do smaku. Gotuj wywar do uzyskania miękkich warzyw.
W tym czasie dynię pokrój w kostkę i wrzuć na wcześniej sklarowana cebulę. Pruż do miękkości na małym ogniu i w między czasie dodaj pieprz, imbir, odrobinę kolendry mielonej i sól do smaku. Kiedy dynia, zmięknie wlej ją do garnka z wywarem warzywnym. Gotuj wszystko razem jeszcze około 30 min. Zmiksuj na krem i podawaj w zależności od konsystencji bez dodatku, z makaronem lub kaszą.
Przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale naprawdę warto. Zupa jest przepyszna!