Świąteczne pierniczki

Pierniki według 5 przemian

Świetna zabawa dla dzieci i dorosłych. Ciasto jest miękkie i robi się je z przyjemnością. Proponuję od razu przygotować większą porcję, bo ciężko im dotrwać do świąt. Są zbyt pyszne!

 

 

Rozpuść 250 g miodu z 50 g masła i dodaj 1,5 łyżki przyprawy korzennej lub po kolei cynamon, imbir, kardamon, goździki mielone, gałkę muszkatołową.
Do 500 g mąki pszennej z 1 łyżeczką sody oczyszczonej, wsyp 0,5 łyżeczki kurkumy. Wlej na środek miód z przyprawami i zagarnij mąkę końcem noża, dodaj 2 jajka roztrzepane i 0,5 szkl. cukru (najlepiej brązowego).
Wyrób ciasto i włóż do lodówki na 1 h.
Następnie rozwałkuj na ok. 0,5 cm i wykrawaj pierniczki.
Piecz na blaszce posmarowanej masłem ok. 15 min. w temp. 150°C.
Aby zmiękły, wystarczy do puszki wrzucić kilka kawałków obranego jabłka.

Smacznego!