Pasztet z cukinii lub dyni

Pasztet dyniowy

Srebrno-górski pasztet z cukinii cieszył się dużym uznaniem. Obiecałam, więc podaję go według 5 przemian. Ja zamiast cukinii dodałam dynię. Wyszło przepysznie.

Do miski wrzuć 3 szklanki grubo startej cukinii (sł) lub dyni (sł). Następnie 20 dag startego żółtego sera (sł), 0,25 szkl. oleju (sł), 3 żółtka (sł). Potem 1 drobno pokrojoną cebulę (o), pieprz (o), imbir (o), kolendrę (o). Teraz sól (sn) i 3 ubite na pianę białka (sn) z odrobiną soli. Na końcu dodaj zieloną pietruszkę (k), 2 szkl. bułki tartej (k), szczyptę kurkumy (g) i tymianku (g). Wszystko dobrze wymieszaj. Przełóż do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piecz 1 godzinę w temperaturze 180°C. Inną wersję zrobiłam także z dodatkiem pieczarek i wyszedł jeszcze lepszy. Proponuję podawać na ciepło, jak wszystko o tej porze roku. Smacznego.