f

RSS

Ciasto owsiane z bakaliami

Autor: Kategoria: Przepisy według 5 przemian

Bakalie

W końcu podaję przepis na ciasto, które przywiozłam na warsztaty w górach. Inne niż wszystkie, a wszystkim bardzo smakowało. To drugie – dyniowe macie już we wcześniejszych wpisach.

 

 

W misce zamieszaj w podanej kolejności:

  • 1,5 szkl. uprażonych ziaren słonecznika
  • 0,5 szkl, uprażonych ziaren dyni
  • 0,25 kg płatków owsianych
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • szczypta soli
  • 0,5 szkl. sparzonej żurawiny
  • 0,25 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 szkl. sparzonych rodzynek
  • 6 sztuk sparzonych i pokrojonych śliwek suszonych
  • 2-3 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1 puszka mleczka skondensowanego

Każdorazowo, po dodaniu kolejnego składnika, zamieszaj. Na końcu tak, aby połączyło się w jednolitą masę. Piecz 40 minut w temperaturze 170 – 180°C. Spróbujcie, na pewno będziecie zadowoleni.

Przeczytaj poprzedni wpis:
Pasztet dyniowy
Pasztet z cukinii lub dyni

Srebrno-górski pasztet z cukinii cieszył się dużym uznaniem. Obiecałam, więc podaję go według 5 przemian. Ja zamiast cukinii dodałam dynię....

Zamknij