Ciasto owsiane z bakaliami
W końcu podaję przepis na ciasto, które przywiozłam na warsztaty w górach. Inne niż wszystkie, a wszystkim bardzo smakowało. To drugie – dyniowe macie już we wcześniejszych wpisach.
W misce zamieszaj w podanej kolejności:
- 1,5 szkl. uprażonych ziaren słonecznika
- 0,5 szkl, uprażonych ziaren dyni
- 0,25 kg płatków owsianych
- 0,5 łyżeczki imbiru
- szczypta soli
- 0,5 szkl. sparzonej żurawiny
- 0,25 łyżeczki kurkumy
- 0,5 szkl. sparzonych rodzynek
- 6 sztuk sparzonych i pokrojonych śliwek suszonych
- 2-3 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 100 g wiórków kokosowych
- 1 puszka mleczka skondensowanego
Każdorazowo, po dodaniu kolejnego składnika, zamieszaj. Na końcu tak, aby połączyło się w jednolitą masę. Piecz 40 minut w temperaturze 170 – 180°C. Spróbujcie, na pewno będziecie zadowoleni.