Ciasto jabłkowe, marchewkowe lub dyniowe

Jabłka

Tym razem przygotowałam przepis na ciasto jabłkowe, marchewkowe lub dyniowe, według uznania. Ciasto zawsze się udaje i jest przepyszne, szczególnie jeśli dodasz odrobinę miłości.

 

 

sł- 3 jajka ubite z 1 szkl. cukru trzcinowego
sł- 0,5 szkl. mleka
sł- 0,75 szkl. oleju
sł- 1,5 łyżeczki cynamonu
o- 0,5 łyżeczki imbiru
o- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
sn- 0,25 łyżeczki soli, 2 łyżeczki sody oczyszczonej
k- 2,25 szkl. mąki pszennej wymieszanej z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia
k- 0,5 szkl. żurawiny (sparzonej przez ok. 3 min.)
k- 2 szkl. startych surowych jabłek
g- 0,25 łyżeczki kurkumy
( jeżeli zamiast jabłek chcesz zrobić ciasto z dynią lub marchwią, to dodaj ją teraz)
s- 0,5 szkl. rodzynek (sparzonych) + 100 g wiórków kokosowych

Prostokątną blaszkę posmaruj masłem i posyp bułką tartą.
Piecz ok. 30 min. w temp. 180°C.
Smacznego !!!!!