Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Proponuję przepyszne ciasto drożdżowe ze śliwkami według 5 przemian. Owoce mogą być oczywiście dowolne, ale najzdrowsze są sezonowe.

Poszczególne produkty wsypujemy warstwowo na siebie. Nie mieszamy!

 

 

Najpierw:

– 10 dkg. drożdży
– 0,5 łyżeczki kurkumy
– 1, 5 szklanki cukru
– 1 szklanka oleju
– 1 szklanka ciepłego mleka
– 4 roztrzepane jaja
– szczypta imbiru
– szczypta soli
– 4,5 szklanki mąki

Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 2 godziny. W tym czasie przygotowujemy owoce i kruszonkę wg. kolejności:

– 1 szklanka mąki
– szczypta kurkumy
– 0,5 lub 1 szklanka cukru
– 0,5 kostki masła
– szczypta imbiru
– szczypta soli

Blachę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Po dwóch godzinach mieszamy ciasto i wykładamy na blachę. Układamy owoce i rozsypujemy kruszonkę. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180°C. Od razu nie wyciągamy. Trzymamy ciasto przy uchylonym piekarniku jeszcze 10 minut. Ciasto jest wilgotne i bardzo smaczne.