Ciasto bananowe
Na warsztatach dla kobiet miałyście okazję posmakować ciasta bananowego, bardzo Wam smakowało, więc podaję dziś przepis.
- 4 banany
- 0,5 kostki masła
- 2 jaja
- 1,5 szkl. bakalii ( morele, rodzynki, śliwki – wcześniej sparzone)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 łyżeczki cukru trzcinowego
- 0,5 łyżeczki imbiru
- 0,5 łyżeczki goździków
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1,5 szkl. mąki ryżowej
- szczypta soli
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- kilka kropli cytryny
- 0,5 łyżeczki kurkumy
Banany pokrój, dodaj masło i jaja. Wszystko zmiksuj, następnie dodawaj wg ww. kolejności. Bakalie sparz i drobno pokrój. Przygotowane ciasto przełóż do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Piecz ok. 45-50 min w temp. 160°C. Smacznego!